Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opět ta kauza

Opravdu je kauza čapího hnízda v době elektronické tak nečitelná? Proč to českou společnost stále zajímá a rozděluje?

A máme to tu opět, nová kapitola v tom, kam až může klesnout česká politická scéna. Další kapitola rozpolcení národa, kdy jedna strana bude srdnatě házet hnůj a druhá strana bude z toho hnoje svojí modlu vytahovat.

Musím se sám sebe zeptat PROČ? Protože jsme národ věčných optimistů, kteří věří v bájné rytíře z Blaníku a hledáme je i tam, kde rozhodně nejsou! Vždy se objeví nové uskupení, kterému hromada lidí propadne do doby než uskupení upadne. Kde jsou dnes největší slávy TOP 09 (založení 2009, v současné době jsou na hraně životnosti) o rok později se objevily Věci Veřejné a jejich přímá demokracie pomocí interních referend, které vystřelili a hned slétli na dno. Nyní na vrcholcích jsou uskupení SPD, Pirátů a Starostů (u dvou posledně jmenovaných je hodnocení vrcholu jejich vysoké politiky, na úrovni regionální politiky mají dlouholetou zkušenost s výsledky, které nechci marginalizovat). Opravdu nám však přišel mesiáš v uskupení ANO 2011? Ne, opět je to jen epizoda politického hamyžení, ale v hávu beránčím. Když vezmeme jako premisu slova pana Babiše, tak on není politik, což o sobě rád prohlašoval a já s tím souhlasím. On netvoří politickou kulturu, on okolo sebe udělal výborný marketingový oblak, který dává hromadě lidí smysl a věří tomu, co se prezentuje. A to je jeden z kamenů úrazů - prezentace! Rozdělme si média na 2 skupiny z pohledu AB: 1) Moje 2) ty neobjektivní. Z pohledu prostého člověka je to rozdělení o něco širší: 1) Mafra 2) Soukup 3) Bakala 4) Veřejnoprávní 5) Dezinformační 6) zbytek. Jak si ale má udělat obrázek? Kombinací a porovnáním alespoň ze 3 zdrojů prolínající rozdělení. Poté uvidí, že jedna skutečnost/číslo lze prezentovat více způsoby. Na každém poté je, které verzi dá přednost. A to je problém dnešní doby. Málokdo bude srovnávat a ověřovat co se kde píše. "Prezident přeci chodí do TV Barrandov, tak ta bude objektivní." "To, že vlastní média neznamená, že by je mohl nějak ovlivňovat." To byly věty, které jsem zaslechl a projela mi z nich husina po kůži...

Aktuální vlna má opravdu víc pohledů a to od etického pohledu na lidskou osobu až po hledání pravdy za jakoukoli cenu. Kde je ta křehká hranice, kdy by novinář měl říct, tohle je přes čáru? Skrytá kamera je ideální k záznamu, ale poté přijde otázka co z toho použít. Jsou ta fakta (která jsou jen teorií) cennější než ochrana soukromí? Z pohledu vyšetřování celé kauzy asi ne, jelikož toto nejsou důkazy pro orgány činné v trestním řízení, ale jsou to jen data pro nás, pro prostý lid, aby si mohl udělat bližší obrázek, než se kauza vyřeší (s rychlostí českého soudnictví to vidím tak na 2025). Ano, policie celou dobu tuší co se dělo a ví, kde je pan Babiš jr., ale oni si nemůžou dovolit udělat sebemenší pochybení v postupu, jelikož by to pak právník protistrany na tomto rozcupoval - "Ano, moji klienti čin provedli, ale během vyšetřování jste provedli nezákonné úkony, tudíž musí být zproštěni viny." A takováto práce prostě trvá, kor když se protivník vyzná a ví jaké provést kroky, aby se lhůta dala ještě víc protáhnout.

Z mého pohledu je video už za rovinou toho, co je soukromí obyčejného člověka (AB jr. není politik, je jen jeden z účastníků celé kauzy). Ano, rozvířilo to současné stojaté vody v okolí AB politika, ale jeho zastáncům to oči neotevře, jen to jeho odpůrcům víc podráždí duši...

K této situaci by nikdy nedošlo, pokud by se AB zachoval jako chlap a uznal (už při vypuknutí kauzy) že ač není politik, tak zastává politickou funkci, která má tvrdší pravidla na čistotu štítu o odstoupil z funkce. Kauza by již nebyla tak pálivá jako je nyní... Kde je došetření problémů Stanislava Grosse, Mirka Topolánka a Petra Nečase? Nikde a nikoho to moc netrápí, protože to již nekazí štít České republiky a je podle mého to hlavní. 

Chtěl bych teď být ten optimistický čecháček a budu doufat, že bude líp, ale to by musela přijít změna, větší, podstatná... Ale na to jsme už až moc líný národ... Nebo?

 

Autor: Michal Okrouhlík | úterý 13.11.2018 15:52 | karma článku: 13,04 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Michal Okrouhlík

Úspěšná registrace - víc štěstí než rozumu

Dnes byl spuštěn nový systém pro registraci na očkování našich seniorů. Jak probíhala registrace? Na co se těšit při druhé a třetí vlně přihlašování?

15.1.2021 v 9:35 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

Michal Okrouhlík

Den má sice 24h ale zdravotníci potřebují i odpočinek

Co ještě naložíme za povinnost na přetížené odvětví bez zásadní pomoci? Jaký je vlastně očkovací plán z pohledu informací, které má zatím laik k dispozici? Co vše ještě můžeme doktrorům hodit na bedra, aniž by se položili?

16.12.2020 v 13:34 | Karma: 13,40 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Osm dní, jedenáct dní, měsíc, dva....

Kolik času je ČSSD ještě ochotna si nechat kálet na hlavu a bude přihlížet na ohýbání ústavy? Když už jim nevadí trestně stíhaný premiér vymezí se proti prezidentovi, který si opět ústavu vykládá jako cár papíru?

4.7.2019 v 17:36 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

Proč je stále tak početná skupina lidí, kteří nevidí - nebo nechce vidět, co vše se skrývá v několikaletém "obviňování" současného předsedy vlády?

3.6.2019 v 10:04 | Karma: 40,70 | Přečteno: 6311x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Inkluze obráceně

Text reaguje na "Stát nepodporuje mimořádně nadané děti. Z peněz na inkluzi dostaly zlomek" Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stat-nepodporuje-nadane-deti-inkluze-skola-inteligence-vysoke-iq.A190518_155312_domaci_fort

20.5.2019 v 9:18 | Karma: 12,50 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Osoba se zdravým duchem a zdravou soutěživostí v těle. Sdílené zážitky se občas lépe prožijí, proto jsem se rozhodl si občas něco napsat.

Seznam rubrik