Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohlédnutím za rokem 2019

Jako každým rokem shrnutí nejdůležitějších událostí, které ovlivňují naše životy. Z každého měsíce jsme v redakci vybrali jednu zásadní událost. A ano, ročník je správně... 

Leden 2019

Výměna ministra dopravy

Nezlomnému Danu Ťokovi zlomila vaz v politice D1, která se při lednovém sněžení ucpala kamiony ve všech pruzích, ač to důsledně zakázal. Jeho následný návrh, ve kterém v poslanecké sněmovně navrhoval zákaz vjezdu všech kamionů na celou délku dálnice, která je v libovolném úseku opravovaná. Následně vytáhl graf s tím, že stavební práce jsou evidovány u všech českých dálnic a tudíž navrhuje úpravu zákazu vjezdu kamionů v zimních měsících na silniční síť České republiky. Občané jsou prý schopni se přizpůsobit a zahájit například zimní spánek, ve kterém nebudou potřebovat tolik stravy a věcí, které by měli být převáženy. 

Po tomto návrhu byl s okamžitou platností odvolán a získal doživotní trafiku jako ošetřovatel medvědů v Pražské ZOO. Premiér slíbil, že jako ministra jmenuje někoho, kdo domluví se zhotoviteli staveb provádění stavebních prací v non-stop režimu. (pozn. redakce -  k dnešnímu dni nebyl tento post obsazen).

Únor 2019

Poprask na ministerstvu financí

Tento měsíc patřil zejména ministryni financí Aleně Schillerové, která uspořádala tiskovou konferenci po obdržení souhrnné zprávy auditu Evropské unie od Günthera Oettingera, aby se zachovala jako správná správkyně veřejné pokladny, jelikož nejdříve fabulovala s výší vyplacených dotací pro skupinu Agrofert z financí České republiky, aby následně slíbila, že do 30. února podá na skupinu Agrofert žalobu s žádostí o úhradu všech proplacených financí, které musí Česká republika vrátit do fondů Evropské unie. Na dotaz přítomných novinářů, jestli si nespletla datum narychlo začala počítat délku měsíců přes klouby (leden kloub, únor jamka, březen kloub, duben jamka). "Ne, únor je v jamce, vše bude přesně tak jak jsem řekla." Tímto prohlášením ukončila tiskovou konferenci. (pozn. redakce dne 1. března jsme zaslali dotaz, jestli byla žaloba podána. Odpověď jsme obdrželi 7. března s tím, že ještě nebylo 30. února, takže se ptáme předčasně.)

Březen 2019

Černý měsíc pro ČSSD

Na pravidelném sjezdu se rozpadla jedna z nejstarších českých politických stran. Na začátku sjezdu byl předsedou Janem Hamáčkem oznámen plán k umoření veškerých závazků - zejména vůči dědicům advokáta Zdeňka Altnera. Prodej lidového domu pokryje většinu dluhu, zbytek bude muset být uhrazen ze stranické pokladny, kde poté nebude dostatek financí na provoz strany. A tak ve svém projevu v kandidatuře na příštího předsedu strany vyzval své spolustraníky, aby přijali výzvu na dalších 5 let nepobírat od strany žádné honoráře a naopak 50% svých zbylých zdrojů posílat stranické pokladně, aby strana měla šanci přežít. Naopak jeho protikanditát navrhl, aby mu nikdo nedával svůj hlas, jelikož v této situaci ze strany odchází a založí novou stranu UHDH, která bude mít plnou podporu vládnoucího ANO. (pozn. red. UHDH - Umíme Hrát Druhé Housle) Po skončení sjezdu, který byl zrušen, jelikož 99,9% přítomných podalo okamžité opuštění strany a tak ČSSD zůstalo stranou jednoho muže - Jana Hamáčka - se sám v tajné volbě zvolil do všech pozic strany, kterou následně nechal vyškrtnout ze seznamu aktivních politických stran.

Duben 2019

Zásah prezidenta do kauzy agenta STB

Pražská kavárna opět vytáhla z klobouku další účelovku a to rozhodnutí Evropského soudu ve Štrasburku, který zamítl i jeho dovolání, kterým rozporoval předchozí rozhodnutí tohoto soudního dvoru. Exklusivně se nám podařilo sehnat jedno z utajovaných svědectví bývalého správce svazků STB, ve kterých byl Andrei Babiš evidován jako Agent Bureš. Přinášíme úryvek přepisu jeho výpovědi: "Pan Babiš byl v době, kdy se dalo se ze svazků smazat málo aktivní a nehodnotil tuto hrozbu jako nějaký problém a tak jsme ho tam nechali - prostě nabídl málo. A hlavně - nemohli jsme přece vymazat všechny, to bychom vypadali jako .... " Na základě těchto informací se opět svolávali demonstrace proti nejoblíbenějšímu politikovi (pozn. red. dle údajů k 1.4.2019 agentury VimCoSiMyslite).

K těmto událostem se vyjádřil i prezident České republiky Miloš Zeman v pravidelném pořadu Pokec s prezidentem Jaromíra Soukupa na TV Barrandov: "Ministr Babiš má mojí plnou důvěru, jelikož on je to největší a nejlepší lhář, kterého znám, takže věřím tomu, že dokázal agentům nalhat, že s nimi spolupracuje, ač s nimi nespolupracoval, takže napsali, že s nimi spolupracuje, ač on vlastně nespolupracoval. Kdyby existovalo ministerstvo lhaní, tak bych i jako zarputilí odpůrce kumulování funkcí doporučil, aby toto ministerstvo vedl právě pan Babiš. Chtěl bych, aby těch pár ukřikánků venku si uvědomilo, proti komu stojí a příště zůstali doma."

Květen 2019

Úspěch Jany Maláčové

Na poslední chvíli se podařilo ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové protlačit do zákona povinnost obědů zdarma pro všechny školkové a školní děti, během celého roku. Bohužel jí z návrhu vypadlo slovo "školního" a  tak se dle zákona musí veškeří zaměstnanci školních a školkových kuchyní připravovat stravu zdarma i o víkendech a školních prázdninách. Když na tuto "drobnost" upozornila opozice, byla přehlasována a ve zrychleném řízení i podepsána prezidentem republiky.

Červen 2019 

Ministerstvo zdravotnictví obrací

Po dohodě s ministerstvem financí vydalo ministerstvo zdravotnictví prohlášení, ve kterém doporučuje, aby byl zrušen zákaz kouření ve veřejných prostorách a naopak bylo vydáno doporučení k návštěvám zakouřených prostor. Dle analýz totiž vyplynulo, že se výnosy do státní pokladny z prodeje tabákových výrobků klesly a naopak stouply náklady na důchody, jelikož zdravější lid déle žije.

Červenec 2019

Koncert/y skupiny Rammstein

V tomto měsíci jsme vybrali tuto kulturní akci nejen z důvodu průběhu, ale také proto, že je vidět, že se vyplatí spolupráce aktérů s majiteli objektů, kde se koncerty konají (Sinobo Stadium - Eden aréna ve vlastnictví čínských investorů)

Skupina Rammstein je známa svými pyrotechnickými show a tentokrát se dohodla na dodávce materiálu přímo s vlastníky stadionu, aby se ušetřilo za převoz, jelikož díky široké síti místních prodejců z oboru, bylo vše rychle a za babku. Naplánované byly dva dopředu vyprodané koncerty a to na 16. a 17. Na oba dny byly naplánované přísné bezpečnostní pravidla, aby se do hlediště nedostal nikdo z ČOI či Celní správy.

Po zahájení prvního koncertu se však od první krabice s ohnivým drakem zapálila i další připravená pyrotechnika a tak jsme veškeré aktéry viděli spíše než na pódiu na tak říkajícím pravidelném výletě lodí mezi návštěvníky (pozn. red. na předchozích koncertech v lodi jezdil opuštěný Christian "Flake" Lorenz, kdežto nyní se na jedné lodi mačkala celá kapela, aby byla co nejdále od světelné produkce)

Druhý koncert byl zrušen z důvodu nesehnání další pyrotechniky, jelikož nevpuštění členové Celní správy zabavili 20 kamionů s novým ověřeným pyrotechnickým zbožím, které mělo být druhý den použit.

Srpen 2019

Samsung představil nový TOP model mobilního telefonu

Jihokorejská společnost uvedla na trh nový mobilní telefon v řadě To Opravdu Potřebuji Samsung S19, který jako první na trhu nemá čočku předního fotoaparátu ve výřezu displeje, ale daný displej nahradil úplně. Díky tomu se i přes standardní kapacitu baterie 3000mAh dostal na výdrž telefonu na jedno nabití v pohotovostním režimu na úcty hodných 8760 hodin, což znamená nabíjení telefonu 1x ročně. Jediná nevýhoda tohoto telefonu je jeho nepoužitelnost, ale ta je vykoupena výbornou cenou, která v jednodušší verzi 160g těžítka je nastavena na 35 tisíc, což pro milovníky této kultovní značky není mnoho a proto si možná někteří rovnou pořídí 180g těžítko za 39 tis.

Září 2019

Ekologie naruby

Česká republika je zavázaná přijmout nařízení EU o likvidaci škodlivých vozů, kterých je na českých silnicích nejvíce z celé EU, jelikož se z nás stal takzvaný šroťák Evropy. Politici si nařízení vzali po svém a místo slev na nové vozy a zavedli progresivní daň na auta starší 5ti let. Jednoduchý vzoreček roční daně je: stáří auta * 1000,- Kč + daň ve výši stáří auta. Například má-li pan Novák vozidlo staré 7 let, zaplatí dle tohoto vzorečku 7*1000 * 1,07 = 7490,- Kč s DPH. Jelikož ministerstva nemají kapacitu na kontrolu této daně, je od platnosti tohoto zákona vytvořeno 5362 nových úřednických míst.

Říjen 2019

Prázdné čapí hnízdo

Čáp bílý opustil v tuto dobu naši krajinu a i u soudu se konečně hnuly ledy. Případ Čapí hnízdo má největší letošní posun - po výměně ministra vnitra, ministra spravedlivosti byl konečně vyměněn i soudce a státní zástupce. Nyní již prý nebude mít kauza dlouhého trvání a brzy se můžeme těšit na výrok soudu.

Listopad 2019

Konec DVB-T, konečně je na co koukat

Listopad nám přinesl konec přenosu televizního vysílání ve formátu DVB-T a přešlo se na formát DVB-T2, kam se dle mělo dle regulátora trhu vejít na menší pásmo více televizních kanálů ve větší kvalitě. Česká televize k tomuto přichystala další televizní stanici - pro milovníky starších pořadů "Česká televize Pět, natočeno o pár let zpět". (pozn. red. po měsíci provozu jsme zatím nenašli rozdíl mezi programem nové televize a původní ČT1). Televize Barrandov zjistila, že může svých 30 pořadů s Jaromírem Soukupem vyškrtnout a nasadila pouze jeden pořad a to 24 hodin s Jaromírem Soukupem.

Prosinec 2019

Lepší zítřky

Každý, kdo prožil tento rok, doufá v to každý den. Jako příslib nám může být vysílání našeho pana prezidenta a to Vánoční poselství prezidenta republiky - každý kdo, ho poslouchal totiž už ví, že už nás to čeká jen třikrát a to už se dá přečkat...

Autor: Michal Okrouhlík | středa 2.1.2019 0:56 | karma článku: 6,03 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Michal Okrouhlík

Úspěšná registrace - víc štěstí než rozumu

Dnes byl spuštěn nový systém pro registraci na očkování našich seniorů. Jak probíhala registrace? Na co se těšit při druhé a třetí vlně přihlašování?

15.1.2021 v 9:35 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

Michal Okrouhlík

Den má sice 24h ale zdravotníci potřebují i odpočinek

Co ještě naložíme za povinnost na přetížené odvětví bez zásadní pomoci? Jaký je vlastně očkovací plán z pohledu informací, které má zatím laik k dispozici? Co vše ještě můžeme doktrorům hodit na bedra, aniž by se položili?

16.12.2020 v 13:34 | Karma: 13,40 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Osm dní, jedenáct dní, měsíc, dva....

Kolik času je ČSSD ještě ochotna si nechat kálet na hlavu a bude přihlížet na ohýbání ústavy? Když už jim nevadí trestně stíhaný premiér vymezí se proti prezidentovi, který si opět ústavu vykládá jako cár papíru?

4.7.2019 v 17:36 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

Proč je stále tak početná skupina lidí, kteří nevidí - nebo nechce vidět, co vše se skrývá v několikaletém "obviňování" současného předsedy vlády?

3.6.2019 v 10:04 | Karma: 40,70 | Přečteno: 6311x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Inkluze obráceně

Text reaguje na "Stát nepodporuje mimořádně nadané děti. Z peněz na inkluzi dostaly zlomek" Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stat-nepodporuje-nadane-deti-inkluze-skola-inteligence-vysoke-iq.A190518_155312_domaci_fort

20.5.2019 v 9:18 | Karma: 12,50 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Michal Okrouhlík

Kladný rozpočet - důvod k oslavě či strachu

Včera nám byl představen hospodářský výsledek za rok 2018, který skončil oproti plánovanému schodku v kladných číslech - proč a je to vůbec dobře?

4.1.2019 v 9:34 | Karma: 14,89 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ekonomika

Michal Okrouhlík

Plošné slevy jsou zlem dnešní doby

Toto se týká nejen dnešní marketingové propagační masáže prodejů, ale týká se to i dnešních politických rozhodnutí. Jsou slevy v plošné míře potřebné?

10.12.2018 v 18:09 | Karma: 11,03 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Jak člověk řídí firmu

Drobné zamyšlení k tvrzení, že nejlepší je řídit stát jako firmu. Opravdu se model úspěšné komerční firmy dá aplikovat na řízení státu?

2.12.2018 v 22:43 | Karma: 8,45 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Krok vpřed, ale dva zpátky

Levá, dva, tři á dva, tři... Při této větě se mi první vybaví vzpomínky na taneční, ale bohužel se nyní jedná o trochu jiné tanečky ve sněmovně.

21.11.2018 v 19:55 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Kytky do koše nepatří

Kde je ta tenká hranice, kdy v demokracii je odpor ještě správný a kdy se naopak již lidé chovají jako ti, proti komu bojují...

17.11.2018 v 20:54 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Demokratický pakt

Dvacet devět let demokracie dle písně od Karla Kryla... Dotáhne se to i nyní do konce, nebo se projeví české pohodlí a po pár vykřiknutí zalezeme do nory a budeme doufat v zázrak?

16.11.2018 v 10:48 | Karma: 10,39 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Opět ta kauza

Opravdu je kauza čapího hnízda v době elektronické tak nečitelná? Proč to českou společnost stále zajímá a rozděluje?

13.11.2018 v 15:52 | Karma: 13,04 | Přečteno: 649x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Reklamace vytrženého zubu

Občas je zajímavé sundat si sluchátka a poslouchat co se děje v okolí. Tentokrát trpění u zubaře se zajímavými lidmi.

9.7.2018 v 20:49 | Karma: 14,63 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Michal Okrouhlík

Stává se z fotbalu hokej?

Trochu jiný i když stejný pohled na video ve fotbale. Co video přináší? Co naopak odnáší? A co nás asi ještě čeká?

26.6.2018 v 23:16 | Karma: 7,91 | Přečteno: 525x | Diskuse| Sport

Michal Okrouhlík

Je běh opravdu cesta k sobě?

Druhý týden přípravy na běh Běchovice - Praha 2018. Týden velkých změn v režimu příprav. Konečně trávím čas sám se sebou.

26.6.2018 v 13:33 | Karma: 6,47 | Přečteno: 239x | Diskuse| Letní běh

Michal Okrouhlík

Cesta sám k sobě

První ze zamýšlené série popisu přípravy na běžecký závod Běchovice - Praha 2018. Jedná se o týdenní souhrny, kde volné dny relaxace vynechávám, pokud se neděje něco k napsání

19.6.2018 v 10:52 | Karma: 4,72 | Přečteno: 473x | Diskuse| Letní běh
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Osoba se zdravým duchem a zdravou soutěživostí v těle. Sdílené zážitky se občas lépe prožijí, proto jsem se rozhodl si občas něco napsat.

Seznam rubrik