Kladný rozpočet - důvod k oslavě či strachu

4. 01. 2019 9:34:07
Včera nám byl představen hospodářský výsledek za rok 2018, který skončil oproti plánovanému schodku v kladných číslech - proč a je to vůbec dobře?

V první fázi je zapotřebí si říct, že na jakékoli úruvoni je lepší peníze mít, než si je půjčovat a být zadlužen. Rozdílem ale je, jestli se do kladného výsledku dostanu svou činností nebo naopak nečinností.

Každý rok se svádí velké boje o státní rozpočet a bylo tomu i v roce 2017, kdy se pro rok 2018 schvaloval schodek ve výši 50 mld Kč. Hádky byly mezi rezorty, kdy každý si pro sebe chtěl uzmout ještě víc a víc. Nakonec byla určitý finální stav predikce co se bude dít. I nestalo se, jelikož resorty nevyčerpali to, co deklarovali a je to tedy tím, že měli ministři velké oči, nebo prostě jen proto, že se z větší části neudělalo to, co bylo deklarováno?

Investice beru trojího typu - užitečné, nezbytné a zbytečné.

Mezi užitečné řadím investice do:

- dopravy - nikoli jízdné zdarma, ale modernizace silnic a dálnic, železničních tratí a vodních cest

- energetiky - je s ohledem na vývoj trhu jádro tak zlé? V našich klimatických podmínkách nebude zelená energie skoro nikdy v plusu (bude v plusu pro barony, ale ne pro lidi)

- školství - zanedbané odvětví, které však má zásadní vliv na další generaci. Proč by odborník dělal učitele za 1/2 mzdy ze soukromého sektoru? Jen z přesvědčení, že dělá užitečnou věc, ale to mu jeho hypotéku nezaplatí

Mezi nezbytné řadím investice do:

- starobních důchodů - občané, kteří státu odevzdávali ve svém produktivním věku své výdělky, tak mají mít právo na klidné a zajištěné stáří

- invalidních důchodů - zde je velká mezera ve výši výplat a zejména v množství a kvalitě posudkových lékařů, kteří berou případ po případu jak na běžícím pásu

- nutný státní aparát - kdyby úředník pro lejtro nepotřeboval dalších deset lejster, tak by se mohl současný aparát zeštíhlit cca o 20% zaměstnanců, kteří by vyplnili nedostatek pracovní síly na trhu a naopak ušetřili státní výdaje. Chtělo by to však systémové změny a elektronizaci hromady úkonů a sjednotit různé systémy

Mezi zbytečné řadím investice do:

- nenažranosti státního aparátu - viz výše - zbytečná halda úřednických míst

- nesystémové řízení státu a státních podniků (zejména nákupy např. v zdravotnických zařízení)

- populismus a sliby z něj plynoucí - doprava za 1/4, obědy zdarma, oddlužnění do výše 100tis apod.

Z těchto investic bylo v roce 2018 nejvíce ušetřeno na těch nejdůležitějších - neinvestovalo se do dopravní infrastruktury, školství ani energetiky. Proč kraje nedostaly slíbené 4mld na rekonstrukce silnic 2 a 3 tříd? Proč nemohly být provedeny zásadní investice schválené v rozpočtu pro rok 2018? Je to důsledkem prohnilého systému, který brzdí veškeré rychlé zákroky státu, nebo je to neschopným řízení státu? Bojím se, že je to kombinace obojího. Selhaly tady jak vládní strany, tak kontrolní strany opozice. Bohužel tedy za takovýto výsledek mohou všechny špičky politického spektra, ale není to výsledek, kterým bychom se měli chlubit...

Snad se letos podaří lépe s rozumem investovat a nebudeme zbytečně vyplácet mld. na populismus a zbytečné kontroly kontrol kontrolovaných kontrolou (státní aparát).

Autor: Michal Okrouhlík | pátek 4.1.2019 9:34 | karma článku: 14.89 | přečteno: 566x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 21.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 912 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1589 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 851

Osoba se zdravým duchem a zdravou soutěživostí v těle. Sdílené zážitky se občas lépe prožijí, proto jsem se rozhodl si občas něco napsat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...